Lazer Epilasyon
Lazerin kaynağı nedir?
Lazerler hedeflenen dokuya duyarlı dalga boyundaki ışık kaynaklı enerji üretir. Bu enerjinin şiddeti ve atış süresi gibi teknik parametreler ile kullanıcı tarafından uygun şekilde ayarlanarak uygulama yapılır. Kıla rengini veren melanin esas hedef olduğu için bu renge hassasiyet göstermesi öncelikli beklentidir. Bu amaçla en sık kullanılan;
- 755 nanometre Alexandrite lazer
- 810 nanometre olan diode lazer
- 1064 nanometre Nd Yag lazer
- Üç lazer tipindeki dalga boyunu karma atış yapan hibrit lazerler
Hangi lazer tipi daha etkilidir?
Kıldaki renge en duyarlı olan Alexandrite lazer genel anlamda epilasyon yapılacak tüm bölgelerde etkin olması yanında, kılların en üst bölgesinde de kısmen ağda yapılmış hissi verdiği için en sık tercih edilen lazer tipidir. Ancak aynı renk maddesi olan melanin deride de bulunmaktadır. Bu nedenle deri rengi koyulaştıkça derinin de etkilenme ihtimali artacak hatta çok koyu tenlilerde güvenli kullanım imkanı kalmayacaktır. Bunun dışında indiği derinlik en az olan lazer tipi olduğu için erkek sırt bölgesi ile bayanlarda yüz bölgesi gibi derin yerleşimli kıllarda etkin olamamaktadır. Bayan yüz bölgesinde ince kılların uyarılarak kalın kıl formuna ulaşabildiğine dair yayınlar da olduğu için bayan yüz bölgesi epilasyonunda kullanılmaması daha uygundur.
Orta derinlikte etkinliğe sahip diode lazer her açıdan daha optimum bir epilasyon etkisi sağlamaktadır. Alexandrite lazere göre deri hassasiyeti nispeten oldukça düşük olduğu gibi daha derin kıllara da etkilidir. Bazı tiplerinde Alexandrite lazere benzer kılların üstünde bazı bölge kıllarında yanma sağlamaktadır. Daha derin efekti nedeni ile biraz daha acılı bir epilasyon türüdür.
En derine ulaşan Nd YAG tipi lazerler de kılın rengine en duyarsız kıllardır. Bu nedenle özellikle çok koyu tenlilerde en güvenli lazer epilasyon imkânı vermektedir. Ayrıca derin ve nispeten daha ince kıllara da daha yüksek etkinlik gösterir. Derin etkinlik nedeni ile de en acılı lazer epilasyon tipidir.
Bu üç lazer tipini aynı anda karma atış şeklinde atan hibrit lazerler de bulunmaktadır. Bu tür lazerler tek atış ile enerjiyi iletmek yerine kademeli olarak bölgeye yığarak sonuca ulaşırken konforlu uygulama imanı vermektedir.
Günümüzde teknolojinin yaygınlığı sayesinde pek çok iyi klinikte bu cihaz tiplerinin tümü bulunmaktadır. Çünkü hepsinin öncelikli iyi sonuç sağladığı durum söz konusudur.
Lazer uygulamasında dikkat edilecek noktalar nelerdir?
Lazer epilasyonda kalıcı etki için kılın kökünü yakmak gerekmektedir. Bunun için de lazer ışığının kılın deri üstünde ucunu görmesi gerekir. Bu işlem için kıla kökten müdahale edecek ağda gibi bir yöntem uygulandığında tekrar kılların çıkacağı ortalama 2-3 hafta kadar beklemek gerekmektedir.
Deri üzerinde kılın görünen kısmındaki fazlalık enerjinin deri yüzeyine de yayılmasına neden olacağı için de kılın net görünebileceği en kısa halinde kısaltılarak uygulama yapılmaktadır.
Lazer epilasyon derinin direk güneşe maruz kalan bölgelerine yoğun güneşli dönemlerde leke oluşumunu artırmamak için yapılmaz. Aynı şekilde derinin normal renginden daha koyu olduğu bronzluk durumlarında da rengin açılmasını beklemek daha uygundur.
Kıl gelişimi yetişkin dönemindeki olgunluğa erişen ergenlik sonrasındaki her yaş grubunda güvenle uygulama yapılabilir. Epilasyon için harcanan vakit, emek ve maliyet düşünüldüğünde aslında olabilecek en erken yaşta bu yöntemi kullanmak avantajlı olabilir.
Kıllar kaç sensta yok edilebilmektedir?
Aslında genel olarak tek seansta yok edilmektedir. Lazer kılları yavaş yavaş öldüren bir teknoloji değildir. Ancak kılların her biri farklı yaşam döneminde olduğu için ışık enerjisine hassas olduğu, sadece anagen safhada yok edilebilmektedir. Kılların tümüne yapılan uygulama sonrası hepsi dökülebilse de sadece kıl köküyle birlikte yok edilen kıllar bir daha çıkamamaktadır. Bölgeye, kişinin kıl döngüsüne bağlı olarak ortalama tüm bölgelerde yaşanan 2-3 aylık döngülere göre seans aralığı belirlenmektedir. Klinik çalışmalar ortalama olarak kalıcı bir epilasyon için 6-8 seansa ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Tüm kıllara lazer epilasyon uyglanabilir mi?
Lazer epilasyonun etkin olabilmesi için kılın rengi ve kalınlığı önemlidir. Koyu renk ve kalın kıllar ideal yapılar olup renk açıldıkça ve kalınlık azaldıkça etkinlik de azalacaktır. Tümü ile beyaz kıllarda ise lazer epilasyonun etkinliği bulunmamaktadır. Yine aynı şekilde ayva tüyü olarak tabir edilen çok ince kıllarda da etki sağlanamamaktadır. Çok ince yapıdaki koyu kıllar rahatsızlık verdiğinde q switched lazerler ile sarartma işlemi yapılabilmektedir.
Lazer epilasyonun yan etkileri nelerdir?
Genel olarak çok iyi tolere edilebilen bu uygulama çok koyu tenlilerde, bronzlaşma sonrası ten gerçek rengine dönmeden yapılan uygulamalar ile kılların gereğinden uzun kaldığı durumda yapılan uygulamalarda yüzeyde oluşan yanığa bağlı olarak ciltte geçici renk değişiklikleri görülebilmektedir. Genelde koyu renkli olabildiği gibi açık renkte de iyileşmeler görülebilir. Açık renk olanlar daha uzun sürede geçse de koyu renkli olanlar bir aydan kısa sürede genellikle tümüyle eski rengine dönmektedir.
Lazer epilasyon yaptırırken nelere dikkat etmelisiniz?
Lazer epilasyon yaptırmak isteyenlerin ilk dikkat edeceği nokta bu işlerin yapılabildiği ruhsatlı ve yetkisi olan klinikleri tercih etmek, uygulamaların lazeri taklit eden cihazlarla mı yoksa gerçek lazer ile mi yapıldığını araştırmaktır ki, bu tedbir pek çok sorunun da önüne geçecektir. İşlem sonrası olası her türlü problemi de giderebilme ehliyetinde olan doktor olan merkezlerde yapılma ihtiyacı da buradan kaynaklanmaktadır.