PRP Tedavisi
PRP nedir?
Trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazmadır. Trombositlerin ürettiği büyüme faktörleri tedavide kullanılan temel yapı oduğu için bu trombositlerin yoğun olarak bulunduğu plazma kısmını ayıran özel yapıda tüpler ve santrifüjler ile yapıldığında verimli bir sonuç elde edilebilir.
PRP’nin etkisi nedir?
Kan hücrelerinden olan trombositler, vücutta kanın pıhtılaştırılmasına olan katkı yanında vücudumuzda hasar gören dokuların onarımını ve doğal haline dönmelerini sağlamak için gerekli büyüme faktörlerini yapısında barındıran hücrelerdir. Vücudumuzda herhangi bir doku hasarı oluştuğunda trombositler bir tür tamir süreci başlatırlar. Derimizin yaşlanması da aynı yaralanma sürecinde olduğu gibi bazı fiziksel özelliklerini kaybetmesinden kaynaklanır. Bu nedenle derimizi gençleştirmeye yönelik uygulamalarda biz aslında vücudumuzun bir yarayı iyileştirirken yaptıklarını çeşitli yöntemlerle yaptıracak yara mesajı oluştururuz. Örneğin lazer, kimyasal ya da mekanik peeling gibi yöntemlerle derimize -sınırlarını belirlediğimiz ölçüde- hafif bir hasar verir ve bu hasarı derimizi iyileştirmek için uyarıcı bir güç olarak kullanırız. Büyüme faktörleri bu hasar sonrasında salınır ve tamirle ilgili süreci başlatırlar. Sonuçta derideki bir hasarı en etkili, en hızlı ve en doğal biçimde onarabilecek olan yapı, yine derinin ait olduğu bütünün bir parçasıdır.
PRP nasıl uygulanır?
Bu yöntemde kişiden yaklaşık 10-20 cc miktarda alınan kan özel bir tüpe konularak santrifüjde çevrilerek hücreler ayrıştırılmakta, elde edilen yoğun trombosit içeren kısım yine aynı kişiye uygulanmaktadır. Kanın ayrıştırılması ile elde edilen altın sarısı görünümdeki sıvının dip kısmı hücreden zengin kısım olup tedavide tüpün orta kısmında kalanbu bölüm üstteki hücreden fakir plazma bölümü ile en alttaki kırmızı kan hüzrelerinin olduğu kısmdan ayrılarak ortadaki kısmı kullanılmaktadır.
PRP hangi alanlarda uygulanmaktadır?
PRP’nin kullanımı estetik tıp, ortopedi, iyileşmeyen yara tedavisi gibi alanlarda yoğun olarak kullanılmaktadır.
Estetik amaçlı PRP en sık olarak;
- Yüz, boyun, dekolte bölgesi, eller, bacak içleri, kollar gibi vücut bölümlerinde cilt gençleştirme,
- Lazer / peeling gibi uygulamalardan hemen sonra, derinin yeniden yapılanmasını daha hızlı biçimde sağlamak,
- İyileşmesi uzun süren yaraların, çatlakların ve deri niteliğinin zarar gördüğü durumların kontrolünü sağlamak,
- Saç dökülmesi tedavisinde tek başına veya diğer tedavi seçeneklerinin etkisini güçlendirmek için başarıyla uygulanmaktadır. Ayrıca saç ekim döneminde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Uygulama hangi yollarla yapılmaktadır?
PRP uygulaması özel olarak bu amaca uygun olarak üretilmiş uygulama kitleri aracılığıyla hekimler tarafından yapılmaktadır. Elde edilen zengileştirilmiş plazma kısmı deri bölgesine enjekte edilerek uygulanmaktadır.
PRP denilen uygulama kök hücre tedavisi midir?
Kök hücre tedavisi veya hücresel tedavi bir yaralanma veya hastalığı tedavi etmek amacıyla hasar görmüş olan bir organa yeni hücrelerin tanıtılması anlamına gelmektedir. PRP uygulamasında ise hasar gören bir yapının onarımı için onarım uyarıcı süreçlerin hızlı biçimde devreye sokulması söz konusudur. İki uygulama bu anlamda birbirinden farklıdır.
Uygulama ne kadar zaman almaktadır?
Toplamda ortalama 30 dakikalık bir uygulamadır. Kolay ve acısız biçimde uygulanır. Genellikle bir kürden, yani 3 veya 4 uygulamadan sonra etkisi daha belirgin bir hale gelir.
PRP uygulaması yapılmayan durumlar nelerdir?
Özellikle trombosit sayısı yetersiz olan hastalarda ve kanser hastalarında bu uygulama yapılamamaktadır.